Какви са предимствата на търговските видеокамери за наблюдение

Видеокамери за наблюдение 1 - качеството
Видеокамери за наблюдение – високо качеството

Когато търсите видеокамери за наблюдение на дом или бизнес обект, ще попаднете на огромно разнообразие от продукти. Разбира се, хубаво е да има различни видеокамери за наблюдение, за да могат да отговарят на всякакви нужди и да осигуряват наистина качествена защита. Но освен различни по тип, възможните видеокамери за наблюдение често са различни и по клас на изпълнение и функциониране. Тук ще поговорим за видеокамери за наблюдение от търговски клас – онези, които рядко се намират в масовите магазини, но са важни за бизнеса. Те са доста по-различни от моделите видеокамери за наблюдение за домашна употреба предимно заради по-доброто си качество и функции, които предлагат.

Търговски видеокамери за наблюдение – качеството

На пръв поглед търговските видеокамери за наблюдение може да изглеждат подобни на домашните. Но те притежават много по-висока производителност. Обикновените видеокамери за наблюдение работят добре при силно осветление, а през нощта или не успяват да създадат изображение, или то не е добро. За сметка на това, търговските видеокамери за наблюдение функционират перфектно във всяка секунда от денонощието. Те имат по-големи вътрешни сензори и висококачествени компоненти, които се адаптират добре и успяват да запишат качествена картина дори при слаба или почти липсваща светлина.

Видеокамери за наблюдение за смесено осветление

Видеокамери за наблюдение 2 - качествено изображение
Видеокамери за наблюдение – висок динамичен обхват

Търговските видеокамери за наблюдение доказват своите качества предимно при непостоянно осветление. Представете си как вратата на магазина се отваря и количеството светлина към поставените до нея видеокамери за наблюдение рязко се променя. Това би заслепило обикновените камери и за да компенсират това, те ще отворят затвора си и ще експонират по-добре вратата. Но останалата част от помещението ще изглежда затъмнено и изображението в него ще бъде недобро. Лицето на самия човек, който влиза, също няма да е много ясно, тъй като той остава твърде кратко в експонираната зона.

Търговският клас видеокамери за наблюдение не позволяват появата на този проблем, тъй като в тях има специални системи за управление на светлината. Те използват както софтуерно, така и хардуерно решение, наречено HDR или „висок динамичен обхват“. В повечето случаи това означава, че тези видеокамери за наблюдение правят две отделни експозиции на двете различно осветени зони – една на вратата и една на помещението. След това ги комбинират и създават реалистично и качествено изображение на цялото място.

Видеокамери за наблюдение – за нощно снимане

Видеокамери за наблюдение 3 - качеството на картината
Видеокамери за наблюдение с разделителна способност

Обикновените видеокамери за наблюдение обикновено не са особено добри в нощното снимане, дори когато предоставят такава функция. Когато се опитват да снимат през нощта, те имат нужда от източник на светлина, а в повечето случаи той осветява на късо разстояние и с фиксирана яркост. В резултат на това снимките от тези видеокамери за наблюдение са силно преекспонирани и не са в състояние да пресъздадат детайлите на лицата. Високият клас видеокамери за наблюдение обикновено разполагат със съвременни инфрачервени осветители, които регулират яркостта си автоматично. Тази функция се нарича „Smart IR“ и с нея обектите изглеждат правилно експонирани и с пълни детайли.

Качествени видеокамери за наблюдение – разделителна способност

Разделителната способност (резолюция) означава от какъв брой цветни точки (пиксели) е съставено изображението, заснето от камерата. Колкото повече са те, толкова по-добра ще е картината. Като цяло съвременните видеокамери за наблюдение следват стандартите на телевизорите – двете най-популярни резолюции днес са 1080p и 4K, като втората е 4 пъти по-детайлна от първата.

Но когато говорим за видеокамери за наблюдение, ще ти е трудно да различиш на око качеството на картината. На практика тя ще има значение тогава, когато се наложи да увеличиш изображението, за да видиш по-добре детайлите в него. Моделите видеокамери за наблюдение с 4К резолюция ще ти позволят да видиш ясно и разпознаеш отдалечени от обектива лица или вещи, без да се размазват при увеличението. Тази разделителна способност рядко се използва при домашни видеокамери за наблюдение, тъй като записите стават твърде големи и имат нужда от по-голямо място за съхранение.

Интеграция на видеокамери за наблюдение

Видеокамери за наблюдение 4 - лесно интегриране
Лесна и бърза интеграция на видеокамери за наблюдение

Друга съществена особеност на различните видеокамери за наблюдение е възможността им да бъдат интегрирани в системи. Интеграцията означава преди всичко наличието на „умни“ видеокамери за наблюдение, които могат да се свързват с други устройства. Търговските модели често могат да комуникират с други смарт устройства, като например софтуер за гласово управление, с който можете да насочвате или увеличавате обектива. Интеграцията на видеокамери за наблюдение може също да ви помогне, когато сензор за сигурност се задейства поради проникване в сградата. Този сигнал от качествените видеокамери за наблюдение може да включи алармата, да заключи вратите, да включи цялото осветление и да ви изпрати сигнал на свързано мобилно устройство, че в сградата има нашественик.

Термични видеокамери за наблюдение

Термичните видеокамери за наблюдение не улавят светлината, а топлината, която се излъчва от обектите пред тях. Колкото по-топъл е обектът, толкова повече топлинни лъчи излъчва и толкова по-лесно го „забелязват“ термичните видеокамери за наблюдение. Те са перфектна възможност да осъществявате наблюдение в напълно тъмно помещение, както и в производствени зони, в които има твърде много дим, замъгляване или прах.

360 и 720-градусови видеокамери за наблюдение

Този тип видеокамери за наблюдение използват специализиран обектив – сферичен или „рибешко око“, за да осигурят много по-широка зрителна площ в сравнение със стандартна камера. 360-градусовите видеокамери за наблюдение могат да виждат във всички посоки, но само в едно полукълбо. 720-градусовите могат да наблюдават буквално във всички посоки едновременно.

Видеокамери за наблюдение 5 - голяма съхранение
Видеокамери за наблюдение осигурят много по-широка зрителна площ

Недостатък е, че се получава доста деформирано изображение – обикновено е под формата на кръг. То обаче може да бъде обработено чрез специален софтуер, който да му възвърне нормалната визия и така да го направи отново полезно.

Друг проблем на тези видеокамери за наблюдение е, че дори когато имат висока разделителна способност, тя е разпределена върху по-голяма площ и на практика има доста по-малко пиксели на квадратен сантиметър. И въпреки всичко те са перфектния избор за големи помещения, където наблюдаващия има нужда от една гледна точка за всяка зона, вместо от няколко различни.

Видеокамери за наблюдение и съхранение на записи

Интернет донесе голяма промяна в системите видеокамери за наблюдение и напълно промени начина на контрол и съхранение на записите. Новата тенденция е записите от наличните видеокамери за наблюдение да се съхраняват в облак – онлайн хранилище, до което можете да имате достъп от всяка точка на света, стига да имате връзка с интернет. Този тип съхранение на записи има още едно предимство: крадците не могат да го вземат със себе си, когато напускат обекта. Качествените видеокамери за наблюдение позволяват поддържането на такава функция.

  • Видеокамери за наблюдение - 1
    Видеокамери за наблюдение 1 | ТЕОС Секюрити

Търговски видеокамери за наблюдение – качеството

Видеокамери за наблюдение за смесено осветление

Видеокамери за наблюдение – за нощно снимане

Качествени видеокамери за наблюдение – разделителна способност

Интеграция на видеокамери за наблюдение

Термични видеокамери за наблюдение

360 и 720-градусови видеокамери за наблюдение

Видеокамери за наблюдение и съхранение на записи

Оценете ни
Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!